De oprichting van S.V. Wassenaar

Nadat eerdere pogingen om een sportvereniging in Wassenaar Zuid te vestigen waren mislukt, werd op 1 augustus 1931 een nieuwe poging gedaan, die wel succesvol was. In de garage van de heer Tesselhof vond toen de oprichtingsvergadering van SV Wassenaar plaats. Het eerste bestuur bestond uit  L.P. van der Klaauw (voorz), A. de Lijster(secr),H.J.Willems(penn), I. de Boer, J.Besterman, N. Meyer en G. Veerman. Op 25 augustus werd het terrein op Kerkehout met één speelveld, gehuurd van landeigenaar Jochems, officieel geopend door burgemeester Wiegman. Bij de Wassenaarsche Bouwvereniging werden twee bouwketen versierd, die als kantine en kleedkamer konden fungeren. Het was de bedoeling om naast voetbal ook andere sporten te beoefenen, maar daar kwam voorlopig niets van. In het eerste seizoen kwam Wassenaar met 3 elftallen in de competitie uit.

De velden in het begin en nu. De situatie is in de loop der tijd flink veranderd. Waar vroeger het eerste veld lag, staan nu huizen. Het tweede veld ligt nog ongeveer op dezelfde plaats als vroeger. Het eerste veld ligt daar nu onder. Verder zijn er trainingsvelden, een softbalveld

(links onder) en een honkbalveld (rechts onder) bij gekomen.

De brug, die toegang gaf tot het veld en waar de heren Blankespoor en Zonneveld voor de entree-heffing zorgden.

Het eerste elftal, spelend in de 3e klasse moest het eerste seizoen Vredestein 2 nog voor laten gaan, maar werd  in het tweede seizoen (32/33) wel kampioen. Een jaar later werd Wassenaar tweede achter Ooievaars 2 , maar het promoveerde toch naar de 1e klasse HVB. In 1934 kwam  Wassenaar 1 aldus in de hoogste klasse van de HVB terecht, waarin  het nog 4 seizoen zou spelen.

Wassenaar 1 werd in het tweede seizoen kampioen van de 3e klasse van de HVB  en promoveerde daardoor naar de 2e klasse. Staand v.l.n.r. twee ballenjongens,Cor Wielders,Willem vd Ham,Leo vd Ham,Henk Donders, Arend Krosse,Adriaan vd Ham,Herman Veerman,Gerard Remmerswaal en nog een ballenjongen. Zittend Bas van Gent,Cor Goor en Piet Kiemel.

Trots poseert het bestuur bij de opening van de eerste stenen “consumptietent”.

De bouwkeet, die als kantine fungeerde werd vervangen door een stenen gebouw, waarin zelfs getraind kon worden. Op 13 maart 1937 kwam het eerste clubblad , “de Brug” , uit, genaamd naar het bruggetje, dat toegang tot het veld gaf. In 1938 werd de HVB-periode afgesloten na een met overmacht behaald kampioenschap, met 17 overwinningen en 1 nederlaag en een doelgemiddelde van 106-19 in een competitie met nog drie eerste elftallen (Petrolea, ESDO en PCK) en zes lagere elftallen  (TONEGIDO 2,VDS 2, OB 2(uit Delft), BTC 2, HBS 5 en DHC 5).