Honk/Softbal

  AFDELING  HONKBAL EN SOFTBALL VAN SV WASSENAAR BESTAAT 60 JAAR

   

  Omdat een aantal voetballers van SV Wassenaar zich zomers verveelden kwam het idee om er ook bij te gaan honkballen. De combinatie voetbal en honkbal zou perfect gaan. Honkbal speel je immers in de zomer. En aldus werd besloten en op 12 april 1955 werd officieel de afdeling honkbal opgericht (een paar jaar later kwam daar ook softball bij. Het zusje van honkbal. Dat toen nog alleen door dames werd gespeeld). Eén van de oprichters was Jan Tettero die ook jarenlang de coaching van de honkballers opnam. De eerste jaren werd er gespeeld op een voetbalveld.

  Een aantal spelers van het eerste uur waren: Roel Timmer, Jaap prosman, Jan Fokke, Co Will, Jan Tettero, E. Ellis, Wim Verhoeven, S. van Tol, T. van der Vlekkert, B. van Marwijk, Joop van Eeden, Ger van Wissen, Wim Elligens, Fred Pesch, K. Standaard. De eerste oefenwedstrijd werd net alleen verloren, 17 – 0 tegen ADO.

  Mede door toedoen van Jan Tettero groeide de afdeling gestaag. Wat er in 1960 in resulteerde dat er een officieel honkbalveld in Kerkehout werd geopend (pas het derde in Nederland). De opening ging gepaard met een heuse interland tussen Nederland en België.

  Eén van de eerste grote succes van de honkballers was de promotie van het eerste team naar de landelijke eerste klasse in 1972. Dat betekende wel dat er zowel op zaterdag en zondag moest worden gespeeld.

  Spelers van naam die bij Wassenaar hebben gespeeld zijn onder meer; Winneke Remmerswaal die als werper voor het Nederlands team heeft gespeeld en op zijn top uitkwam in de Amerikaanse profcompetitie, de major League, bij Boston Red Sox. Ook zijn broer Jerry speelde nog voor het Nederlands team. Later kwam Eric Remmerswaal (geen familie) nog uit voor het Nederlands team (hij speelt nog steeds bij Wassenaar) waarmee hij op de olympische spelen uitkwam. Ook een aantal jeugdspelers kwam uit in de nationale of regionale selectie teams. Vanzelfsprekend is dan ook dat er door de jeugd diverse kampioenschappen werden behaald. Niet alleen op regionaal niveau, maar ook een aantal Nederlands kampioenschappen werden binnengehaald.

  Een aantal jaren later moest het eerste honkbalteam een stapje terugdoen. Dat zorgde er echter niet voor dat het slechter ging met de afdeling. In de jaren 80 (van de vorige eeuw) speelden er maar liefst 21 teams in de diverse competities. Eén van de teams was het junioren softballteam wat in 1985 kampioen van Nederland werd. Veel van deze speelsters speelden later in het eerste team wat zelfs een paar jaar in de hoogste klasse van Nederland heeft gespeeld. Topspeelsters waren toen de Ellen en Sonja Pannen. Sonja speelde nog een aantal jaar in het Nederlands team. Ook zij speelde daarmee op de olympische spelen. Ellen kwam uit voor jong Oranje. Ook vele softballteams werden kampioen. Ook de herensoftball (ook die afdeling was inmiddels opgericht) werd diverse keren landskampioen.

  Als we kijken naar het heden dan zien we dat de afdeling nog bestaat uit 4 teams. Inmiddels is er wel een samenwerking met ABF (de Amerikaanse honkbalclub in Wassenaar). Daar spelen alleen jeugdteams waar ook Wassenaar spelertjes en speelstertjes in uitkomen. Honkbal 1 is (hoe kan het mooier in dit jubileumjaar) dit jaar weer gepromoveerd naar de landelijke eerste klasse.

  Het jubileum wordt gevierd op zaterdag 7 november in het clubgebouw van SV Wassenaar in Kerkehout. Alle leden en oud-leden en supporters van de honkbal en softball afdeling zijn vanaf 20.00 uur van harte welkom. Kent u nog oud leden dan kunt u die gerust uitnodigen. Als u nog (mail) adressen heeft van oud-leden dan kunt u die doorgeven op SVW60jaar@outlook.nl.

  Mocht u niet kunnen komen op 7 november dan kunt u een berichtje achterlaten op ons gastenboek: SVW60jaar.123gastenboek.nl
  • ]